• Betala tryggt med Klarna eller Swish
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Paypal Payment with Swish
Svenska smycken / Egen verkstad / Miljöfokus

Vigselringsguide

Är det dags att välja vigselring? Stil kan varieras och många gånger omarbetas men grundtanken är att du och din partner skall uppskatta dessa ringar som väljs för hela er framtid tillsammans. Så välj eftertänksamt med både själ och sinne mellan de ringmodeller ni verkligen älskar. I den här guiden går vi igenom det mesta ni bör tänka på i samband med att ni ska välja era vigselringar. Riktlinjerna i guiden kan också beaktas för övriga ringar som är ämnade att användas till vardags. Här finner ni mitt nuvarande utbud av vigselringar.



Innehållsförteckning:


Vigselringar & Ädelmetall  

Ädelmetaller vi älskar att arbeta med
Standardmaterial i Sverige för vigselringar är ringar i 18 karat rött guld eller vitt guld. Vitt guld har oftast ett överdrag av rhodium vilket innebär att ringen behåller sitt utseende och vita färg genom regelbundet underhåll. Rhodium är en vit och slitstark yta men är ändå värt att påpeka, en plättering som nöts bort med tiden. Ungefär som en förgyllning fast vit. Vitguldets "riktiga" färg är mer som ljusgrå med en gul underton. För vissa knappt ej synligt medan det för andra kan upplevas synligt när rodiumet nöts bort. *Läs mer om karat och färger på guld här*. Förutom rött och vitt guld finns det ett annat material/ädelmetall som kan övervägas för en vigselring - Platina. Platina har en kall skimrande silverton och är en hård och slitstark metall, också den en ypperlig ädelmetall för din vigselring. Från ett historiskt perspektiv brukar Platina betraktats som den förnämsta av ädelmetallerna. Platina är den enda metallen som har högre densitet än guld och uppskattas av den som verkligen vill känna sin vigselring på fingret.

Palladium 950 har tidigare varit en alternativ vit ädelmetall med bra egenskaper och låg densitet, vilket förr gjorde den till en bra "budgetmetall" för den som inte ville lägga stora pengar på sin ring, men så är inte fallet idag. Palladium har rusat på börsen vilket har gjort att den är alltför exklusiv för att tillverka smycken i idag, annat än på förfrågan. Detta är alltså metallen som legeras med guld och då ger vitguld sin vita färg. Prishöjningen på Palladium har bidragit till att Platina används i större utsträckning idag, istället för vitguld.

Metaller som INTE arbetas med och som vi ibland får förfrågningar om är bl.a. titan och s.k "palladium 500" vilket är en silverlegering som vi anser vara av vilseledande kvalitet eftersom det är lika stora delar silver som palladium. 

Generellt använder vi inte och kan heller inte rekommendera att du använder silver i din vigselring. Detta då silver är en väldigt mjuk metall och för att din ring då skulle behöva vara VÄLDIGT tjock för att tåla tidens tand. Tyvärr finns det en generell uppfattning om att det är billigare att arbeta i silver än i guld, materialet är billigare men arbetet är i sig är minst lika krävande och “dyrt”. Därför kan det sägas att du också får mindre för pengarna om du önskar dig en vigselring i silver. Men som tur är så tycker vi olika, och en del förordar även silver, även fast det repas lätt. Ska du ha stenar i ringen och framförallt med klor, är det direkt olämpligt med silver, om du vill att den ska hålla för användning.


Ädelstenar & vigselringar

Val av sten till din ring 
Vigselringar är de ringar som har starkast symbolvärde och är de ringar vi aktar mest. Samtidigt bär vi dem dagligen och det är dem vi utsätter mest för tidens tand, därför är det viktigt att dessa ringar är försedda med tåliga stenar av god kvalitet.

Om du funderar på att ha en eller flera stenar i din vigselring, finns det ett par stentyper som vi rekommenderar - Diamant och Safir (inkl. Rubin som egentligen inte är något annat än en röd Safir). Dessa stenar tillhör gruppen Korund, de hårdaste stenar som naturen kan frambringa näst efter Diamanten. Hårdheten mäts enligt mohs skala, där Diamant toppar på 10 och safir/rubin ligger strax under på 9. Storleken mäts i millimeter och carat. Carat är en viktenhet för ädelstenar och motsvarar 0,2 gram vilken från början var vikten på 'Johannesbrödträdets' frö! OBS! Detta ska inte förväxlas med karat med K som anger finhalten på guld.

1 Diamant

Det finns kanske inget med mer bling, lyster och fart i än en briljantslipad klar diamant. Färgen och nyansen på en diamant kan dock variera. Från färglös till ljusgul (champagne), brun (coffee) eller till sällsynta nyanser som blå, grön och rosa (fancy-color) eller till och med svart. Klara färglösa diamanter fria från orenheter och inneslutningar, är generellt de mest eftertraktade. Även sk fancy är ovanliga och kan därför bli mycket exklusiva, detta eftersom dom allra flesta färgade diamanter du ser i handeln idag är behandlade. De som kallas fancy är naturliga och vissa är mycket sällsynta.  

Diamanter är som sagt riktigt hållbara stenar. Skulle de ske en olycka där en sten går sönder eller trillar ur en ring, är det ändå bra att känna till att diamanter i standardkulörer (klar, champagne, coffee) och i "standardstorlekar" 0.01-1.0 carat är förhållandevis enkla att ersätta. 

Sammantaget gör det dessa ädelstenar kanske till det perfekta valet vid skapandet av tidlösa smycken eller ringar, som kan gå i arv i generationer.

FAQ. Diamanter bildas naturligt djupt under jordens yta, där extremt högt tryck och temperatur förvandlar rent kol till dessa skimrande kristaller. Där de sedan någon gång under årmiljonerna förts till jordens yta av vulkaniska aktiviteter. 

En diamants värde bestäms av de "fyra C:na" – Carat (vikt), Clarity (klarhet), Color (färg) och Cut (slipning). Ju högre nivå i dessa “C”, desto mer sällsynt och dyrbar är diamanten.

 *Läs mer om diamanter, fancy-color, carat & slipformer här i vår guide diamantfakta.


2 Safir/rubin

Safirer och Rubiner tillhör gruppen Korund och är den ädelsten vilken oftast rekommenderas i vigsel & förlovningsringar, näst efter diamanten. Dessa ädelstenar har hårdhet 9 på mohs skala, kan ha alla regnbågens färger och har även en vacker lyster. Safirer av god kvalitét kan ha en lyster som gör att den gnistrar och skimrar nåt alldeles fantastiskt. Den naturliga "grundstenen" är färglös och består av aluminium & syre. Den är som sagt färglös när den är helt "ren" och olika spårämnen i mineralen ger den dess olika färger. Exempelvis ger järn och titan färgen blå, och krom färgen rosa samt röd! 

Många safirer du ser i handeln har genomgått någon form av behandling för att uppnå sin färg. En vanlig behandling är exempelvis värme. En safir kan på så sätt gå från klar/blek till exempelvis en klarblå fin färg. Detta är väl erkänt inom branschen och ingenting som anses "fult" eller dåligt. Det finns inte någon skyldighet att uppge om en safir genomgått en värmebehandling. Detta betyder att stenarna har olika färgegenskaper, antingen naturligt eller påverkat av människohand så att säga. Dock förekommer även något som kallas diffiusionsbehandling på safirer, vilket innebär att stenen är täckt med en syntetisk yta som ger den en viss färg, alltså på konstgjord väg. Detta ska alltså inte förväxlas men äkta safir utan det handlar då en konstgjord/syntetisk sten.

Slipningen på Safirer kan vara olika, både i form och kvalitét. De förekommer i såväl klassiska runda och ovala former som i alla möjliga fantasifulla varianter. Exempelvis kan safirer ha droppform, "geocut", hexagonform, navett eller cabochon. Det finns oändligt med varianter! En bra sak att tänka på med Safirer är att karaten inte nödvändigtvis säger så mycket om storleken, såsom det kan göra på diamanter. För det första så är densiteten inte densamma (safirer är tyngre) och för det andra så kan slipformen påverka mått och carat mycket. En "stor safir i carat" kan ha en mindre diameter än önskat om den har en slipning med exempelvis stor/bullig underdel, vilket är förhållandevis vanligt på specifikt safir. Det hänger bl a ihop med att sliperier traditionellt sett vill "behålla så mycket carat som möjligt" när stenen skickas vidare, eftersom ädelstenar oftast betalas per carat. Slipar du då bort större del av stenen för att få en specifik proportion så tappar du ju även carat. Om du tittar på exempelvis en gammal klassisk carmoséring med en oval mörkblå safir i mitten och vita briljanter runtom är det tämligen vanligt med en nästan oproportionerligt stor och bullig undersida. Med andra ord: stirra dig inte blind på caraten när det kommer till safirer, titta istället på färg, diameter och lyster!

-->Läs mer om Safirer här<--


3 Övriga ädelstenar 

Övriga ädelstenar som “går” att använda om kunden insisterar är t ex Turmalin, Spinell, Beryl. Dessa stenar har dock lägre hårdhet och är ur slitage-synpunkt ett val som ger dig en ring som kräver underhåll, försiktig livsstil och/eller reparation för att behålla sin lyster. Vissa stenar lämpar sig dock inte alls för sådant typ av slitage, p.g.a dess egenskaper, som exempelvis hårdhet. Övriga ädelstenar och även pärlor kan passa bättre i ringar som inte utsätts för samma dagliga slitage som en vigselring. Låt säga en “finring”  eller en s.k cocktailring för speciella sammanhang och tillfällen.

Design & Form

Ringval efter livsstil

En ring skall vara bekväm och praktisk utifrån dina förutsättningar, samt ha valts med hänsyn till den livsstil och miljön du befinner dig i. Arbetar du i producerande industri, på en byggarbetsplats eller liknande är det kanske det är en bra idé att ta av din ring under arbetsdagen och då är det också bra att ha detta i åtanke när du planerar ditt ringval. Inom vissa yrkesgrupper som exempelvis vården kan det vara en god idé att ha för vana under arbetsdagen att ha ringen i ett halsband istället, eftersom det inte är tillåtet att bära ring på jobbet. Det finns många fina idéer på ringhållare för halsband. Känn dig fri att välja den ring du verkligen vill ha och planera således inför hur och när den ska bäras för att få bästa möjliga livslängd. Din guldsmed hjälper dig! En viktig faktor att ha med i beaktning är att inte välja en alltför tunn och smal ring, om den ska hålla för att användas. Läs mer om det längre ner under 'hållbarhet'.

Tänk också på att ringen gärna ska förstärka din personlighet och få dig att känna dig fantastisk! Samtidigt behöver den vara praktisk och bekväm att bära varje dag. Vissa vill verkligen känna sin ring på fingret, den ska synas och accentueras, medan vissa föredrar en diskret smalare ring som knappt känns på fingret. Ringen kan då ha mer av ett symbolvärde än att vara en vacker, färgglad eller blingig pjäs.

Ringprofiler

Grundtyper för profilsnitt på ringskena. Olika former både ser och känns olika på fingret. Hur bred ringen är är också en viktig faktor när det kommer till look och bekvämlighet. En bred ring som har en rak/platt profil vs en med rundad profil upplevs väldigt olika på fingret. Även storleken känns olika! Det betyder att du inte kan mäta ditt finger och förutsätta att storleken gäller oavsett modell. Den ringen som "märks allra minst" på fingret är en smal, rundad variant. För stabilitetens och hållbarhetens skull använder jag mig av olika minimått. En alliansring bör vara som smalast 2 mm x 1,7 mm. Blir den tunnare så är livslängden kort då skenan blir lätt skev vid daglig användning, vilket leder till att stenarna så småningom ramlar ur. Ringar och smycken kan dock aldrig anses vara oförstörbara så att säga. Inte alla smycken är gjorda för att användas alltid. Ta upp detta med din guldsmed för att få bästa tänkbara guidning i frågan!

1. Rund profil - 2. Flack profil - 3. Flack med mjuka kanter - 4. Elips/Oval profil - 5. Välvd med kant - 6. Välvd profil


Fattningstyper

Det finns många olika typer av fattningar att välja mellan till ditt val av ädelsten. Idag kanske det närmast kan likna en djungel. Det blandas även in begrepp bl a via amerikanska/utländska sajter etc, vilket kan förvirra konsumenterna en del. Terminologin vi ofta ser bland oss svenska guldsmeder är exempelvis: klofattning, sargfattning, riven, faden, pavé eller kanal (och det finns ännu fler). Här kommer några av de vanligaste jag arbetar med och information om dessa.