• Betala tryggt med Klarna eller Swish
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Svenska smycken / Egen verkstad / Miljöfokus

Vigselringsguide

Är det dags att välja vigselring? Stil kan varieras och många gånger omarbetas men grundtanken är att du och din partner skall uppskatta dessa ringar som väljs för hela er framtid tillsammans. Så välj eftertänksamt med både själ och sinne mellan de ringmodeller ni verkligen älskar. I den här guiden går vi igenom det mesta ni bör tänka på i samband med att ni ska välja era vigselringar. Riktlinjerna i guiden kan också beaktas för övriga ringar som är ämnade att användas till vardags. Här finner ni vårt nuvarande utbud av vigselringar.


Innehållsförteckning:


Vigselringar & Ädelmetall  

Ädelmetaller vi älskar att arbeta med
Standardmaterial i Sverige för vigselringar är ringar i 18 karat rött guld eller vitt guld. (Läs mer om karat och färger på guld här). Förutom rött och vitt guld finns det ett annat material/ädelmetall som kan övervägas för en vigselring - platina. Platina (kall skimrande silverton) är en hård och slitstark metall, också den en ypperlig ädelmetall för din vigselring. Från ett historiskt perspektiv brukar platina betraktats som den förnämsta av ädelmetallerna. Platina är den enda metallen som har högre densitet än guld och uppskattas av den som verkligen vill känna sin vigselring på fingret.

Metaller som vi INTE arbetar med och som vi ibland får förfrågningar om är bl.a. titan och s.k palladium 500 (en silverlegering som vi anser vara av vilseledande kvalitet). Generellt använder vi inte och kan heller inte rekommendera att du använder silver i din vigselring. Detta då silver är en väldigt mjuk metall och för att din ring då skulle behöva vara VÄLDIGT tjock för att tåla tidens tand. Tyvärr finns det en generell uppfattning om att det är billigare att arbeta i silver än i guld, materialet är billigare men arbetet är i sig är minst lika krävande och “dyrt”. Därför kan det sägas att du också får mindre för pengarna om du önskar dig en vigselring i silver.

Ädelstenar & vigselringar

Val av sten till din ring 
Vigselringar är de ringar som har starkast symbolvärde och är de ringar vi aktar mest. Samtidigt bär vi dem dagligen och det är dem vi utsätter mest för tidens tand, därför är det viktigt att dessa ringar är försedda med tåliga stenar av god kvalitet.

Om du funderar på att ha en eller flera stenar i din vigselring, finns det ett par stentyper som vi rekommenderar - Diamant och Safir (inkl. Rubin som egentligen inte är något annat än en röd Safir). Dessa stenar tillhör gruppen Korund, de hårdaste stenar som naturen kan frambringa näst efter Diamanten. Hårdheten mäts enligt mohs skala, där Diamant toppar på 10 och safir/rubin ligger strax under på 9. Storleken mäts i millimeter och carat. Carat är en viktenhet för ädelstenar och motsvarar 0,2 gram vilken från början var vikten på 'Johannesbrödträdets' frö! OBS! Detta ska inte förväxlas med karat med K som anger finhalten på guld.

Diamant

Det finns kanske inget med mer bling, lyster och fart i än en briljantslipad klar diamant. Färgen och nyansen på en diamant kan dock variera. Från färglös till ljusgul (champagne), brun (coffee) eller till sällsynta nyanser som blå, grön och rosa (fancy-color) eller till och med svart. Klara färglösa diamanter fria från orenheter och inneslutningar, är generellt de mest eftertraktade. Även sk fancy är ovanliga och kan därför bli mycket exklusiva, detta eftersom dom allra flesta färgade diamanter du ser i handeln idag är behandlade. De som kallas fancy är naturliga och vissa är mycket sällsynta.  

Diamanter är som sagt riktigt hållbara stenar. Skulle de ske en olycka där en sten går sönder eller trillar ur en ring, är det ändå bra att känna till att diamanter i standardkulörer (klar, champagne, coffee) och i "standardstorlekar" 0.01-1.0 carat är förhållandevis enkla att ersätta. 

Sammantaget gör det dessa ädelstenar kanske till det perfekta valet vid skapandet av tidlösa smycken eller ringar, som kan gå i arv i generationer.

FAQ. Diamanter bildas naturligt djupt under jordens yta, där extremt högt tryck och temperatur förvandlar rent kol till dessa skimrande kristaller. Där de sedan någon gång under årmiljonerna förts till jordens yta av vulkaniska aktiviteter. 

En diamants värde bestäms av de "fyra C:na" – Carat (vikt), Clarity (klarhet), Color (färg) och Cut (slipning). Ju högre nivå i dessa “C”, desto mer sällsynt och dyrbar är diamanten.

 *Läs mer om diamanter, fancy-color, carat & slipformer här i vår guide diamantfakta.

2 Safir/rubin

Safirer och Rubiner tillhör gruppen Korund och är den ädelsten vilken oftast rekommenderas i vigsel & förlovningsringar, näst efter diamanten. Dessa ädelstenar har hårdhet 9 på mohs skala, kan ha alla regnbågens färger och har även en vacker lyster. Safirer av god kvalitét kan ha en lyster som gör att den gnistrar och skimrar nåt alldeles fantastiskt. Den naturliga "grundstenen" är färglös och består av aluminium & syre. Den är som sagt färglös när den är helt "ren" och olika spårämnen i mineralen ger den dess olika färger. Exempelvis ger järn och titan färgen blå, och krom färgen rosa samt röd! 

Många safirer du ser i handeln har genomgått någon form av behandling för att uppnå sin färg. En vanlig behandling är exempelvis värme. En safir kan på så sätt gå från klar/blek till exempelvis en klarblå fin färg. Detta är väl erkänt inom branschen och ingenting som anses "fult" eller dåligt. Det finns inte någon skyldighet att uppge om en safir genomgått en värmebehandling. Detta betyder att stenarna har olika färgegenskaper, antingen naturligt eller påverkat av människohand så att säga. Dock förekommer även något som kallas diffiusionsbehandling på safirer, vilket innebär att stenen är täckt med en syntetisk yta som ger den en viss färg, alltså på konstgjord väg. Detta ska alltså inte förväxlas men äkta safir utan det handlar då en konstgjord/syntetisk sten.

Slipningen på Safirer kan vara olika, både i form och kvalitét. De förekommer i såväl klassiska runda och ovala former som i alla möjliga fantasifulla varianter. Exempelvis kan safirer ha droppform, "geocut", hexagonform, navett eller cabochon. Det finns oändligt med varianter! En bra sak att tänka på med Safirer är att karaten inte nödvändigtvis säger så mycket om storleken, såsom det kan göra på diamanter. För det första så är densiteten inte densamma (safirer är tyngre) och för det andra så kan slipformen påverka mått och carat mycket. En "stor safir i carat" kan ha en mindre diameter än önskat om den har en slipning med exempelvis stor/bullig underdel, vilket är förhållandevis vanligt på specifikt safir. Det hänger bl a ihop med att sliperier traditionellt sett vill "behålla så mycket carat som möjligt" när stenen skickas vidare, eftersom ädelstenar oftast betalas per carat. Slipar du då bort större del av stenen för att få en specifik proportion så tappar du ju även carat. Om du tittar på exempelvis en gammal klassisk carmoséring med en oval mörkblå safir i mitten så är det tämligen vanligt med en nästan oproportionerligt stor och bullig undersida. Med andra ord: stirra dig inte blind på karaten när det kommer till safirer, titta istället på diameter och lyster!

-->Läs mer om Safirer här<--

3 Övriga ädelstenar 

Övriga ädelstenar som “går” att använda om kunden insisterar är t ex Turmalin, Spinell, Beryl. Dessa stenar har dock lägre hårdhet och är ur slitage-synpunkt ett val som ger dig en ring som kräver underhåll, försiktig livsstil och/eller reparation för att behålla sin lyster. Vissa stenar lämpar sig dock inte alls för sådant typ av slitage, p.g.a dess egenskaper, som exempelvis hårdhet. Övriga ädelstenar och även pärlor kan passa bättre i ringar som inte utsätts för daglig slitage. Låt säga en “finring”  eller en s.k cocktailring för speciella sammanhang och tillfällen.

Design & Form

Ringval efter livsstil

En ring skall vara bekväm och praktisk utifrån dina förutsättningar, samt ha valts med hänsyn till den livsstil och miljön du befinner dig i. Arbetar du i producerande industri, på en byggarbetsplats eller liknande är det kanske det är en bra idé att ta av din ring under arbetsdagen och då är det också bra att ha detta i åtanke när du planerar ditt ringval. Inom vissa yrkesgrupper som exempelvis vården kan det vara en god idé att ha för vana under arbetsdagen att ha ringen i ett halsband istället, (eftersom det inte är tillåtet att bära ring på jobbet). Det finns många fina idéer på ringhållare för halsband. Känn dig fri att välja den ring du verkligen vill ha och planera således inför hur och när den ska bäras för att få bästa möjliga livslängd. En viktig faktor att ha med i beaktning är att inte välja en alltför tunn och smal ring, om den ska hålla för att användas. Läs mer om det längre ner under 'hållbarhet'.

Tänk också på att ringen gärna ska förstärka din personlighet och få dig att känna dig fantastisk! Samtidigt behöver den vara praktisk och bekväm att bära varje dag. Vissa vill verkligen känna sin ring på fingret, den ska synas och accentueras, medan vissa föredrar en diskret smalare ring som knappt känns på fingret. Ringen kan då ha mer av ett symbolvärde än att vara en vacker, färgglad eller blingig pjäs.

Ringprofiler

Grundtyper för profilsnitt på ringskena.

1. Rund profil - 2. Flack profil - 3. Flack med mjuka kanter - 4. Elips/Oval profil - 5. Välvd med kant - 6. Välvd profil


Fattningstyper

Det finns många olika typer av fattningar att välja mellan till ditt val av ädelsten. Idag kanske det närmast kan likna en djungel. Det blandas även in begrepp bl a via amerikanska/utländska sajter etc, vilket kan förvirra konsumenterna en del. Terminologin vi ofta ser bland oss svenska guldsmeder är exempelvis: klofattning, sargfattning, riven, faden, pavé eller kanal. Det finns många fler. Här kommer några av de vanligaste jag arbetar med och information om dessa. (bilder insättes)

Klor: En fattningstyp där klor eller "krabbor" håller stenen/stenarna på plats. Dessa kan se väldigt olika ut. De kan vara tunna eller tjocka, runda eller kantiga. De kan även vara upphöjda eller nedsänkta. En vanlig missuppfattning är att klor "fastnar i allt" vilket inte riktigt stämmer för alla slags klor. Det viktiga är att designen tilltalar dig så kan du tillsammans med guldsmeden diskutera fram en olämplig modell på klor till just din ring. Det går att göra en klofattning diskret och låg, infälld och mjuk, såväl som accentuerad, hög och/eller kantig. Klor går att göra på enstens eller flerstensringar. Sitter många stenar på rad kan det t ex handla om en alliansring i sk castellfattning. Det går att få få eller fler klor. Vanligt är 4 eller 6 i antal men detta kan även anpassas efter stenens storlek och form.


Sarg: Sargfattning eller lordfattning innebär att stenen har material/guld runtom sig. Det är alltså en kant som omsluter stenens ytterkant helt och hållet. Detta kan anses vara en bra och skyddande variant på fattning där ingen del av stenens rondist är blottad, såsom den är på exempelvis klofattningar eller annan öppet fattningstyp. Vissa tror att stenens lyster försvinner av detta, vilket inte riktigt stämmer. Det som tar bort stenens lyster är framförallt smuts såsom hudavlagringar, tvålrester etc. En välslipad äkta ädelsten glittrar vackert även när den är helt omsluten av ädelmetall.


Faden: Fadenfattning betyder att flera stenar sätts på rad, nedsänkta i materialet. En faden kan se olika ut när det kommer till antal körn, avslut, ytterkant osv. Fasen är en klassisk variant som ofta förekommer på alliansringar. Stenarna sticker inte upp mer än materialets höjd så att säga. En vanlig kombination är en alliansring med fasen tillsammans med en solitär. En alliansring kan även göras i v-form eller u-form, för att passa fint tillsammans med en stenring där fattningen till denna är infälld i skenan och "sticker ut på sidorna". Skenan på en ring med fadenfattning måste alltid anpassas efter stenarnas storlek. Detta betyder att eftersom stenarna har ett visst mått måste även metallen de sitter i ha det för att det ska bli ett hållbart resultat som tåls att användas.


Fishtail & Castell: Dessa två fattningstyper är snarlika när en ser ringen uppifrån. Det som skiljer dem åt är hur ringens skena ser ut från sidan. Det som kännetecknar fattningstyperna är att varje sten sitter fattad med fyra klor. Det går även att beskriva det som att varje sten sitter i en varsin 4klo-fattning, på rad. Castell är den mest klassiska varianten och kan även den se lite olika ut från sidan med oftast är den ganska "ren" i utseendet jämfört med Fishtail som har utskurna "fenor" som "v" och därav blir lite mer dekorativ.


Pavé: Denna fattningstyp har sitt namn från den franska gatustenen som sitter "kloss" ihop som ett pussel/mosaik. Pavéfattning görs med många mindre stenar som ligger som en matta tillsammans och ger ett rejält gnister ihop. Dessa måste sitta i ett väl tilltaget gods och fattningarna behöver vara välgjorda för att det ska bli hållbart för användning. Stenarna sitter "kant i kant" med små tjörn som håller dem på plats. Det kan bli väldigt effektfullt att t ex blanda färger i en pavé.

 Storlek

Fingrar ändras i storlek genom livet. Många kan uppleva en skillnad bara under dagen där ringen sitter tajt på morgonen och löst framåt kvällen, eller tvärt om. Har du benägenhet att svälla ibland är detta bra att ha i beaktning när du väljer storlek att verkligen prova flera gånger, under olika tidpunkter. En del människors händer är så pass varierande att bäraren helt enkelt får vänja sig vid att ha ringen av ibland, om den är alltför lös eller tajt. 

Breda ringar sitter tajtare än smala. Rundad insida sitter lösare än en rak. Detta betyder bl a att du inte kan mäta en storlek och förutsätta att denna gäller för alla ringmodeller. Det skiljer sig även åt mellan olika guldsmeder på vilket sätt ringen mäts. När du ska beställa din ring behöver du alltså prova ut storleken på samma ställe, för att få detta rätt. Dom flesta guldsmeder hjälper till med detta och det kan till och med ingå en kostnadsfri eller rabatterad korrigering, om du har tur.

Det går att ändra de flesta ringar i storlek men inte alla. Har du t ex en alliansring med fadenfattade stenar i och denna ska minskas, så kan det finnas en risk att stenarna behöver fattas om. En solitär klarar ofta detta bättre, men det är inte alltid lämpligt. Ökningar kan ibland gå lättare än minskningar, med det beror såklart även på design och material. I vissa fall kan ringens runda form påverkas något, för att exempelvis rädda en ömtålig fattning.

I vissa fall får stenarna isoleras eller tas ur när ringen ska ändras, eftersom det oftast innefattar lödning. Det kan variera från fall till fall huruvida det är lämpligt eller möjligt, kontakta din guldsmed för att diskutera detta. Glöm inte att ta med dig ringen! Släta ringar går att ändra både ut och in utan problem så länge du tar hjälp av en utbildad, skicklig guldsmed.

Hållbarhet

Det finns olika typer av hållbarhet som är bra att känna till. Slitagemässig, miljömässig och etisk hållbarhet är tre som är viktiga att ha koll på. Vill du läsa mer om detta kan mitt kandidatarbete "Etiskt Guld" kanske vara av intresse! Här kommer lite användbar info om dessa olika tre typer av hållbarhet:

Slitage: När du väljer din ring kan det vara bra att tänka långsiktigt. Detta betyder alltså att du kanske ska titta på en modell som tåls att användas i många år framåt, utan att gå sönder eller tappa stenar. Det är populärt med smala och tunna ringar nu och dessa kan vara jättefina när dom är nya, men har du t ex burit hem en tung matkasse från affären så kan ringen redan där ha blivit skev. Tänk gärna en gång extra på hur ringen ser ut när du väljer design. Minsta mått som anses lämpligt (hos mig) är 1,7 mm i tjocklek och 2 mm i bredd. Det går att ha andra mått och proportioner, men ringen behöver vara välgjord om den ska bli hållbar på sikt. Det kan även hjälpa att ha flera ringar tillsammans, sk "stackrings" för att få upp en stabilitet. Om du sitter mycket stilla och inte använder dina smycken så ofta så kan du förmodligen bevara livslängden bättre på en tunnare modell. Dock vill iallafall jag att ringarna ska tåla att användas och därför  är de modeller som lämnar min verkstad alltid tillverkade med detta i åtanke. Ett handgjort kvalitetssmycke ska tålas att användas i generationer.


Miljö: Miljön är oerhört viktig att vårda och ta vara på, som så många vet idag. Om du väljer att konsumera en vara som är framställd på ett småskaligt sätt i en lågproducerande lokal miljö så motverkas vår slit- & slängkultur som vi har inom konsumtionskulturen idag. Lägg hellre några kronor extra på att välja ut något välgjort som håller länge, än att ta det billigaste alternativet som i många fall framställts på ett miljömässigt icke hållbart sätt. Inom guldsmedsbranchen har vi historiskt sett använt en del kemikalier och ämnen som idag anses mindre nyttiga. Många av oss mindre guldsmeder arbetar idag mer och mer mot en miljövänlig framtid. En stor och viktig del är återvinning. Guld finns i många skrymslen och vrår som t ex hemma i byrålådor, i bankfack och annat vilket främjar kretsloppstänkandet. RRR är något att eftersträva. Dessa tre "R" står för Reduce, Reuse & Recycle. Reducera - konsumera mer hållbart, Reuse - använd dig av det du redan har, sälj vidare etc, Recycle - Återvinn! Smält om ditt gamla guld hos din lokala guldsmed och gör något nytt som du älskar och vill använda - istället för att köpa nyproducerat!


Etik: Här finns mycket att säga! När det kommer till produktion är en betydande del att ha i beaktning TRANSPARENS. För att något ska kunna anses vara etiskt hållbart måste det även vara spårbart. Om vi inte vet var materialen kommer ifrån så är det omöjligt att hävda att de är etiskt hållbara. Det kan kännas tryggt att klamra sig fast vid certifikat, dokument osv, men i ärlighetens namn så är detta oerhört lätt att fabricera idag. Det förekommer mängder och åter mängder av greenwashing, falska certifikat, intyg och annat. Det är en omöjlighet för en vanlig konsument att navigera inom det fältet idag. Det som blir viktigt här är att arbeta med människor som strävar mot en förbättring inom branschen. När det kommer till diamantindustri är utvinningen helt annan än vad den är inom färgstenar t ex. Det är storskaligt, många mellanhänder etc. Oerhört viktigt blir det därför att vi som agerar mellanhänder (dvs guldsmeder) arbetar för att öka transparensen och sträva mot konsensus. Om vi vet var materialen kommer ifrån är det väldigt mycket lättare att påverka förhållandena på platsen, såsom t ex arbetsmiljö och lön för arbetare. Det kan hävdas att färgstenar är ett bättre val även ur ett etiskt hållbarhetsperspektiv, bl a eftersom denna industri dels är så pass mycket mindre än diamantindustri och dels sker utvinningen på ett helt annat sätt. Det går att likna utvinning av t ex Safirer vid jordbruk, och det kan ofta vara så att människorna som arbetar med detta även har lantbruk som bara kan inbringa pengar vissa delar av året. Det blir ett betydelsefullt sätt för invånarna att upprätthålla en fungerande ekonomi, vilket på sikt gynnar små samhällen på landsbygden. En tumregel som går att applicera på många branscher är att om något verkar dyrt bör du titta på varför det du jämför med verkar så billigt. Om alla delar i kedjan är välfungerande, om alla arbetare har fått rätt betalt, om kvaliteten är av hög hållbarhet, ja då kostar det självklart. Det ska det göra!


Budget

Det kan vara svårt att veta hur en ring ska budgeteras. Be om råd från smyckesexperter som kan hjälpa dig att hitta en ring som passar din stil och tänkta prisklass. Vi brukar t ex säga att ‘det finns en diamant för varje plånbok’. Kanske anpassa ringen för en framtida uppgradering, om du väljer något som egentligen inte fullt motsvarar önskemålen pga ekonomiska skäl. Det kan absolut vara möjligt att göra en modell som det går att byta ut fattningen på (till en större sten), när du känner att det utrymmet finns. Det tveklöst mest vanliga vi guldsmeder stöter på är frågan “vad kostar en ring, mellan tummen och pekfingret”? Det svaret som alltid ges är då att det inte går att svara på utan att veta vilken typ av ring det är du vill ha. Sätter du en budget först så blir det lättare att hitta något som passar inom den ramen. Genomsnittet för vad svenskar betalar för en vigselring eller förlovningsring ligger på ca 22.000 kr idag.→ Läs mer här ←. 

Ibland går det kanske att stretcha lite, och ibland kan en annan ädelsten än den som först önskades istället passa din budget bättre. Till synes kan den minsta av skillnader göra enorm skillnad på priset. Naturfärgade diamanter såsom champagne, coffee eller chocolate är generellt sett bra mycket lägre i pris än vita till exempel. Vill du gå på ‘så stor sten som möjligt’ men inte har plånboken till det, brukar vi rekommendera att antingen kompromissa med färgen eller med renheten på diamanten. Eller varför inte välja en Safir istället? Dom finns i alla färger, även vit. Det eviga gnistret i en diamant går aldrig att tävla med till hundra procent men en riktigt välslipad och ren safir går inte av för hackor heller. Det finns otroligt vackra pastelltonade safirer, safirer som drar åt champagne/ljusgul eller safirer som är närmast vit/ljusgrå som kan vara ett utmärkt förslag inom din budget.

Ett annat alternativ kan vara att välja en helt slät ring utan stenar, för att senare bygga på. Det fina med guld är att det går att omarbeta och smälta om. Ibland är det inte bara ekonomin det handlar om, utan även smaken kan ändras med åren.