Hållbarhet & Etik är högt värderade begrepp hos oss.
Val av material, arbetssätt, transparens och materialens spårbarhet är av största vikt.
Vad betyder då detta?
Nedan finner du en redogörelse för definitionerna vi använder oss av inom företaget Eco Design Sweden AB. Utöver mitt (Sarah M Tell's) arbete som guldsmed samt vidareutbildning inom äkta odlade pärlor, har jag även fördjupat mina kunskaper inom internationell rätt, etik & miljö och är utbildad inom socialantropologi, mänskliga rättigheter samt humanekologi.
Hållbarhetsprinciper
- Etisk hållbarhet
Här finns mycket att säga! När det kommer till produktion är en betydande del att ha i beaktning TRANSPARENS. För att något ska kunna anses vara etiskt hållbart måste det även vara SPÅRBART. Om vi inte vet var materialen kommer ifrån så är det omöjligt att hävda att de är etiskt hållbara. Det kan kännas tryggt att klamra sig fast vid certifikat, dokument osv, men i ärlighetens namn så är detta oerhört lätt att fabricera idag. Det förekommer mängder och åter mängder av greenwashing, falska certifikat, intyg, märkningar och annat. Det är en omöjlighet för en vanlig konsument att navigera inom det fältet idag. Det som blir viktigt här är att arbeta med människor som strävar mot en förbättring inom branschen. När det kommer till diamantindustri är utvinningen helt annan än vad den är inom färgstenar t ex. Det är storskaligt, många mellanhänder etc. Oerhört viktigt blir det därför att vi som agerar mellanhänder (dvs guldsmeder) arbetar för att öka transparensen och sträva mot konsensus. Om vi vet var materialen kommer ifrån är det väldigt mycket lättare att påverka förhållandena på platsen, såsom t ex arbetsmiljö och lön för arbetare. Det kan hävdas av vissa att färgstenar är ett bättre val ur ett etiskt hållbarhetsperspektiv, bl a eftersom denna industri dels är så pass mycket mindre än diamantindustri och dels sker utvinningen på ett helt annat sätt. Det går att likna utvinning av t ex Safirer vid jordbruk, och det kan ofta vara så att människorna som arbetar med detta även har lantbruk som bara kan inbringa pengar vissa delar av året. Det blir ett betydelsefullt sätt för invånarna att upprätthålla en fungerande ekonomi, vilket på sikt gynnar små samhällen på landsbygden. En tumregel som går att applicera på många branscher är att om något verkar dyrt bör du titta på varför det du jämför med verkar så billigt. Om alla delar i kedjan är välfungerande, om alla arbetare har fått rätt betalt, om kvaliteten är av hög hållbarhet, ja då kostar det självklart. Det ska det göra!
- Miljömässig hållbarhet
Miljön är oerhört viktig att vårda och ta vara på, som så många vet idag. Om du väljer att konsumera en vara som är framställd på ett småskaligt sätt i en lågproducerande lokal miljö så motverkas vårt slit- & släng som vi har inom konsumtionskulturen idag. Lägg hellre några kronor extra på att välja ut något välgjort som håller länge, än att ta det billigaste alternativet som i många fall framställts på ett miljömässigt icke hållbart sätt. Inom guldsmedsbranchen har vi historiskt sett använt en del kemikalier och ämnen som idag anses mindre nyttiga. Många av oss som bedriver guldsmedsverkstad i mindre skala, på lokalt plan, arbetar idag mer och mer mot en miljövänlig framtid. En stor och viktig del är återvinning. Guld finns i många skrymslen och vrår som t ex hemma i byrålådor, i bankfack och annat vilket främjar kretsloppstänkandet. RRR är något att eftersträva. Dessa tre "R" står för Reduce, Reuse & Recycle. Reducera - konsumera mer hållbart, Reuse - använd dig av det du redan har, sälj vidare etc, Recycle - Återvinn! Smält om ditt gamla guld hos din lokala guldsmed och gör något nytt som du älskar och vill använda - istället för att köpa nyproducerat!
- Slitagemässig hållbarhet
När du väljer din ring kan det vara bra att tänka långsiktigt. Detta betyder alltså att du kanske ska titta på en modell som tåls att användas i många år framåt, utan att gå sönder eller tappa stenar. Det är populärt med smala och tunna ringar nu och dessa kan vara jättefina när dom är nya, men har du t ex burit hem en tung matkasse från affären så kan ringen redan där ha blivit skev. Tänk gärna en gång extra på hur ringen ser ut när du väljer design. Exempelvis, det minsta mått som anses lämpligt (hos mig) på en alliansring är 1,7 mm i tjocklek och 2 mm i bredd. Det går att ha andra mått och proportioner, men ringen behöver vara välgjord om den ska bli hållbar på sikt. Det kan även hjälpa att ha flera ringar tillsammans, sk "stackrings" för att få upp en stabilitet. Om du sitter mycket stilla och inte använder dina smycken så ofta så kan du förmodligen bevara livslängden bättre på en tunnare modell. Dock vill jag iallafall att ringarna ska tåla att användas. Därför är de modeller som lämnar min verkstad alltid tillverkade med detta i åtanke. Ett handgjort kvalitetssmycke ska kunna användas i generationer. Dock, om du valt en "icke-tålig" och tunn modell så är det fina med guld att det ju faktiskt går att smälta om, igen och igen och igen.
Etiska riktlinjer
- Berörande ädelmetall främst guld
"Att en vigselring påverkar miljö och samhälle i bredare omfattning än vad slutprodukten på fingret ger sken av att göra kan inte förutsättas vara allmän kännedom. Något som nygifta par kanske inte vet, är att för att få fram tillräcklig mängd guld för att tillverka ett par ringar, skulle avfallet från gruvan där det utvunnits vara jämförbart med vikten på ungefär tre medelstora bilar. Det är inte heller vedertagen information att avfallet från guldbrytningen kan innehålla miljöfarliga kemikalier, kvicksilver eller cyanidsalter. Dessa dumpas ofta i naturområden nära gruvan och riskerar att läcka ut i grundvatten (Gerson et.al. 2018; Markham & Sangermano 2018; Miller & Spoolman 2011: 346ff). Således påverkar guld såväl kringliggande samhällen som människor och ekosystem. Detta öppnar upp för frågor inom etisk konsumtion, vad moral innebär och vad som kan klassas som miljömässigt hållbart inom guldindustrin" ([Etiskt guld publ]).
Det finns mycket att säga om ämnet "GULD" och sammanfattningsvis vill jag därför påtala att Eco Design Sweden AB enbart arbetar med återvunnet guld och silver i så liten skala som möjligt. Lokal och småskalig produktion är alltid målsättningen. Det betyder att guldet som används i tillverkning alltid är 100% återvunnet och i största mån även smält på plats i egen verkstad. På så sätt skonas miljön i flera led: inga kemikalier, inga transporter, inga skadliga utsläpp.
- Berörande pärlor
Alla pärlor är noga utvalda och den största majoriteten faller under någon av de tre nivåerna "traceable" , "consious" eller "sustainable". Etiskt perspektiv gällande odlade äkta pärlor betyder att vi följer de riktlinjer *du kan läsa om här*.
- Traceable betyder att pärlan går att spåra till var den härstammar ifrån, vilket land. Målsättningen är alltid att kunna spåra pärlan så långt det bara går, dvs vilket land, vilken havsbukt, vilken farm. Då detta inte alltid är möjligt - framförallt inom sötvatten och majoriteten Akoya - är de pärlor som faller under "traceable" i stort sett alltid av högre kvalitét, dvs graderade till medium eller högre. Detta är för att genom att välja ut dessa finare pärlor från producenten, uppmuntras denne att producera bättre pärlor, vilket i sin tur leder till renare vatten och mer hälsosamma sjö- & havsmiljöer.
- Consious betyder att pärlan går att spåra till landet, vattnet och pärlfarmen den ifrån. Det betyder också att förhållandena under vilka pärlfarmen drivs strävar mot att uppfylla den högsta nivån av hållbarhet. Det kan vara flera kriterier som uppfylls för högsta hållbarhet men inte alla.
- Sustainable betyder att pärlan kommer ifrån så hållbara förhållanden som möjligt, samt då självklart även går att spåra till exakt var den är odlad. Dessa 'hållbara pärlor' kommer från förhållanden där farmen har största fokus på att producera den bästa kvaliteten på pärlor samt de bästa tänkbara arbetsförhållanden för de anställda. Miljöarbetet är i fokus, rena havsmiljöer är i fokus, bra lön och bra arbetsförhållanden utifrån humanitära perspektiv.
- Berörande färgstenar
Alla färgstenar vi arbetar med - vilket innefattar till exempel Safirer, Turmaliner, Spineller osv - är noga utvalda utifrån dom grundläggande hållbarhetsprinciperna. Det finns flera kriterier vi förhåller oss till här då fokus på etik samt miljö är en essentiell del i företaget. Den stora majoriteten av ädelstenar som används i arbetet är därför inköpta av gemologer & ädelstensexperter vi litar på som arbetar mot en mer transparent kedja som kan liknas vid "mine to market". Det betyder att dessa är utvalda med utgångsläget hur och var ädelstenarna är utvunna, hur de är slipade, vilken kvalitét dom håller. Vi har några få utvalda leverantörer som alla arbetar under likartade principer, vilka vi identifierar oss med och tycker oss kunna stå för. Viktigt att ha med sig är också att det alltid finns utrymme för förbättring och vi har en strävan efter att kunna hålla samma etiska ramverk för alla material som används. Det allra viktigaste är att företagen vi jobbar med arbetar enligt vad vi anser hållbara principer, med eller utan märkning.
Det går till exempel att läsa mer om olika nivåer av Fair Trade Gems® här på en av våra leverantörer för färgstenars hemsida: *Columbia Gem House* . Detta är deras egna märkning som håller fyra olika nivåer av Fair Trade och som garanterar att stenen du köper faller in under en av dessa kategorier. Columbia Gemhouse slipar själva en stor del av stenarna som säljs, vilket gör stor skillnad på kontrollen av material och process. Dom arbetar även med att utbilda på platserna ädelstenarna utvinns, då de anser att just utbildning och kunskap är vägen framåt.
En annan leverantör på specifikt Safirer är danska Wennick Lefévre som är starkt engagerade i humanitära och miljömässiga frågor, gällande utvinning av ädelstenar och annat som berör ämnet. Safirerna vi använder kommer framförallt från Södra Madagaskar, Ilakaka, och Wennick jobbar hårt med att ge tillbaka till samhällena genom insatser på lokalt plan. De har bl a en policy "one tree for one gemstone" vilket har lett till plantering av mer än 100.000 träd på Madagaskar sedan 2019. Detta sker genom deras partner Eden Forest Project. Senaste projektet de arbetade med var att bygga brunnar. Dom har även startat upp en gräsrotsrörelse (2021) med målet att skapa samarbeten inom branschenför en mer hållbar framtid. Du kan läsa om hur Wennick arbetar med etiska frågor här: *W-L Ethics & policy*
- Berörande diamanter
Alla diamanter går under KPCS (2003) vilket är en förkortning av Kimberley-processen. Detta ska garantera att det är konflikt-fria diamanter. Diamanter kommer ifrån är en industri som är svår att jämföra med färgstenar. Den småskaliga gruvnäringen förekommer i stort sett inte alls här. De diamanter vi föredrar att arbeta med är framförallt naturfärgade från Argyle, Australien. Dessa finns tillgängliga i begränsad mängd eftersom gruvan är stängd för produktion och inte längre utvinner diamanter. De färger som förekommer hos oss är färgskalan hela vägen från champagne till mörkare choklad, en silvergrå salt & peppar som kallas "silvermist" samt en rosa nyans som kallas "pink champagne". Färgade diamanter som förekommer i handeln (t ex skogsgrön, havsblå etc) är sk "treated" vilket ej möjliggör spårbarhet. Dessa diamanter använder vi i begränsad utsträckning, även om de går under KPCS föredrar vi att använda så naturligt material som möjligt.
Tidigare har en Kanadensisk gruva använts för vita diamanter, den enda gruvan som var sk eco-certifierad och klassificerad som hållbar. Dessa diamanter är svårare att hitta idag och Eco Design Sweden har därigenom övergått till att använda återvunna diamanter som distribueras av ett svensk företag som heter Diamanter Edwardssons AB. Alla diamanter har analyserats, vissa har polerats om och vissa har även slipats om vid behov.
"Alla ECOnatural™ diamanter över 0.30 carat kommer tillsammans med ett ECOcert™. På ditt ECOcert™ står bland annat gradering av färg, renhet, slipning, polering och symmetri. Det står även hur mycket koldioxidutsläpp, tungmetall och vatten du har förhindrat på grund av att du valt just en ECOnatural™ diamant. Alla diamanter under 0.30 carat levereras i förseglade påsar till våra auktoriserade återförsäljare. Även ett intyg medföljer diamanter under 0.30 carat". *Du kan läsa om diamanterna Eco Natural™ här*.