• Betala tryggt med Klarna eller Swish
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Svenska smycken / Egen verkstad / Miljöfokus

Smyckesvård

- Om du vårdar dina smycken väl förlängs livslängden betydligt och de kan ge glädje i generationer -Här följer mina skötselråd för hur du kan ta hand om dina smycken:

- Lämna in smycken som används till en guldsmed ca en gång till vartannat år för översyn. Särskilt viktigt för smycken med stenar och/eller pärlor i. Klor och fattningar utsätts för slitage och det är bra att hålla koll på skicket för att undvika att stenar skadas eller till och med förloras.

- Det är inte många smycken som är lämpliga att använda precis jämt. Vissa smycken, som t ex en slät kraftig guldring, passar för vardagsbruk medan vissa, t ex en cocktailring med en stor vacker topas och uppstickande detaljer, passar bättre för t ex festligare och/eller enstaka tillfällen. Pärlor behöver användas och skötas varsamt, för maximal livslängd.


- Att sova med smycken på är inte att rekommendera då det inte bara sliter onödigt mycket på dom utan även smutsar ner dom med hudavlagringar, svett och rester efter bl a hudkräm. Du kan dessutom fastna med exempelvis en halskedja i ett påslakan vilket kan få direkt otrevliga följder. Ha gärna ett smyckesfat/skål vid sidan av sängen eller i badrummet och gör det till rutin att ta av dig smyckena när du gör dig redo för sänggående

- Tänk på vilka ringar du har på dig när du går på tillställningar såsom konsert, liveshow eller dylikt som leder till applåder. Skador som uppstår på ringar som slås emot varandra är inte vackra och kräver en hel del arbete för guldsmeden att återställa. Även stenar och diamanter kan skadas eller i värsta fall ramla ur, om de utsätts för hårda smällar.

- Ta av dig smyckena när du gör saker som kan skada eller slita onödigt mycket på dom, framförallt ringar. Exempelvis på gymet eller när du arbetar i trädgården, diskar eller mekar med cykeln.

- Rengör dina smycken från smuts och hudavlagringar med jämna mellanrum. Använd varmt vatten, en mjuk tandborste och diskmedel. Speciellt viktigt att rengöra  i och under fattningar/klor/håligheter av olika slag. Du kan lägga smycket i varmt vatten ca 15 min först för att sedan tvätta av det med cirkelformade rörelser och rikligt med lödder. Skölj väl med ljummet vatten samt se till att torka torrt! Vattenfläckar går inte alltid att få bort själv. Kolla gärna in -->min guide för att hålla dina smycken rena<--.

Pärlor som bärs varje dag rekommenderas att träs om en gång per år. Lämna gärna in dina favoritpärlor till närmaste guldsmed. Pärlor tycker bäst om att bäras mot huden men kemikalier av olika slag såsom parfym, hårspray, hudkräm ska du ta på dig innan samt låta torka, innan du tar på pärlorna. Förvara dom inte i bomull eller lufttät ask, det torkar ut dom. Lägg aldrig pärlor du just burit på kallt underlag direkt när du tar av dom. Temperaturskillnaden kan skada pärlan. Pärlor som t ex sitter i örhängen eller ringar är limmade vilket innebär att du ska undvika vatten på dessa för att det förkortar livslängden på limmet. Det är inte farligt med vatten men gör du det varje dag eller till och med flera ggr per dag utan att torka torrt så är det mindre bra i längden.

- Välj smycken efter livsstil. Är du medveten om att du köpt en ring med en känslig sten i, tänk en gång extra på vilka tillfällen denna används. Ska du t ex syssla med bouldering är en zirkon eller en smaragd inte långlivad. Ska du gå på en finare middag eller jobbar du mest vid datorn, kan däremot en sådan ädelsten passa alldeles utmärkt. Ringar är särskilt viktigt att tänka på då de slits i större utsträckning än vad t ex ett hängsmycke gör.

- Örhängen som används direkt på örsnibben dagligen tenderar att bli väldigt smutsiga om de inte rengörs regelbundet. Ta gärna en extra koll på hur dina studs ser ut, rengör dom och även bakstycket/snurrebussen. Denna kan även behöva spännas åt emellanåt för att inte tappas/ramla av. Grundlig rengöring en gång i veckan är absolut inte fel om du bär örhängena varje dag!

- Diamanter och safirer är jättebra och fina stenar för vardagsbruk. De behåller sin lyster i många generationer, om de vårdas rätt. Dessa stenar är nästan uteslutande de som rekommenderas till vigsel och förlovningsringar då de har goda egenskaper och är förhållandevis tåliga. Det betyder dock inte att de är omöjliga att skada eller ha sönder. Lämna regelbundet in dina smycken till närmaste guldsmed för översyn och för att förebygga eventuellt slitage och/eller skador.