En vanlig diskussion som kommer upp allt oftare nu sedan internethandeln tagit över handlar om karathalt på guld. Att konsumenter blir förvirrade är inte så konstigt då det finns många olika alternativ att välja på idag när en tittar runt på internet. Vissa svenska e-butiker säljer smycken med ända ner till 9 karat och de väljer att kalla det för guld. Jag har även sett exempel på företag som kallar förgyllda smycken för guld. Detta är inte korrekt benämning. Även vissa stora leverantörer gör detta så det är en god idé att läsa på lite innan en shoppar.
De allra flesta guldsmeder i Sverige har traditionellt sett (och även idag) arbetat med 18 karats guld, bl a för att det har bra egenskaper. Det är alltså en standard för traditionella guldsmeder i Sverige att använda 18 karats guld i smyckestillverkning. Fram tills år 1995 (när vi gick med i EU), klassades allt under 14 karat som oäkta guld eftersom finhalten är så låg i jämförelse med 18 karat, vilket alltså inte gäller idag. Från år 1999 klassas även 9 karat som guld i Sverige.
18 karats guld innehåller 75% finguld (18/24:delar) och 14 karats guld innehåller 57,5% finguld (14/24:delar). Nio karat vilket också förekommer i internethandeln idag, innehåller 37,5% finguld (9/24:delar) vilket alltså är en god bit under hälften. Det är alltså mindre av guld än andra legeringsmetaller i 9 karat!
Från detta perspektiv håller med andra ord 18 karats guld en högre kvalitet och har generellt sett en betydligt bättre standard för tillverkning av smycken jämfört mer t ex 9 karat. Detta är bl a pga dess kemiska egenskaper. Ju ’mindre guld det är i guldet’, desto svårare är det att arbeta med samt har lägre hållbarhet (tendenser att spricka, lägre smältpunkt, porös sammansättning, skört, blek nyans etc). Även färgen skiljer sig åt eftersom ju mindre guld det är i legeringen, desto ljusare/mindre djup blir metallen i färgen. Dessa olikheter mellan finhalterna uppstår eftersom övriga 62,5% består av andra metaller att ’fylla ut’ med, dvs det är betydligt mindre guld i legeringen och därmed försvinner även en del av guldets djupa och välbekanta lyster.
Notera att detta med 18 k som standard alltså gäller i Sverige. Många nätbaserade företag har ju sin tillverkning utomlands, och därav kan även sk "svenska smycken" ha andra finhalter. Det jag syftar till här är alltså klassiska svenska guldsmeder såsom jag själv, som arbetar helt eller delvis för hand. Oftast är det småskalig tillverkning det handlar om och alltså inte smycken som massproduceras såsom många aktuella "designers & smyckesmärken" görs idag, med maskingjorda skenor och gjutna fattningar.
Hoppas detta inlägg ger lite klarhet när det kommer till olika typer av guld en kan stöta på. Tack för att du läste ända hit! Jag reserverar mig för fel i texten och uppdaterar om jag upptäcker något som är tokigt.