Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Svenska smycken / Egen verkstad / Miljöfokus

Om guld

En vanlig fråga som kommer upp allt oftare nu sedan skiftet till internethandel, är angående karathalten i guld. Att konsumenter blir förvirrade är inte så konstigt då det finns många olika alternativ att välja på idag, om en tittar runt på internet. Vissa svenska e-butiker säljer smycken ända ner till 9 karat och de väljer att kalla det för guld. Notera att den här texten utgår ifrån subjektivt perspektiv och det finns troligen andra synsätt på vilket guld en ’kan erbjuda’ konsumenten idag även då jag personligen arbetar uteslutande i just 18 karat.


De allra flesta guldsmeder i Sverige har traditionellt sett (och även idag) alltid arbetat med 18 karats guld, bl a för att det har bra egenskaper. Det är alltså en standard i Sverige att använda 18 karats guld i smyckestillverkning. Fram tills år 1995 (när vi gick med i EU), klassades allt under 14 karat som oäkta guld eftersom finhalten är låg i jämförelse med 18 karat. Från år 1999 klassas även 9 karat som guld i Sverige. 18 karats guld innehåller 75% finguld (18/24:delar) och 14 karats guld innehåller 57,5% finguld (14/24:delar). Nio karat som även det förekommer i internethandeln idag, innehåller bara 37,5% finguld (9/24:delar) vilket alltså är en god bit under hälften. Det är alltså mindre av guld än vad det är av andra legeringsmetaller i nio karat. 


Med andra ord håller 18 karats guld en högre kvalitet och har generellt sett en betydligt bättre standard för tillverkning av smycken jämfört mer t ex 9 karat. Detta är bl a pga dess kemiska egenskaper. Ju ’mindre guld det är i guldet’, desto sämre är det att arbeta med samt har lägre hållbarhet (tendenser att spricka, lägre smältpunkt, porös sammansättning, skört, blek nyans etc). Även färgen skiljer sig åt eftersom ju mindre guld det är i legeringen, desto ljusare/mindre djup blir metallen i färgen. Dessa olikheter mellan finhalterna uppstår eftersom övriga 62,5% består av andra metaller att ’fylla ut’ med, dvs det är betydligt mindre guld i legeringen och därmed försvinner även en del av guldets djupa och välbekanta lyster.


Hoppas detta inlägg ger lite klarhet när det kommer till olika typer av guld en kan stöta på. Tack för att du läste ända hit!