• Betala tryggt med Klarna eller Swish
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Svenska smycken / Egen verkstad / Miljöfokus

Etik och miljö är viktiga fokuspunkter inom guldsmedsbranschen. Att jobba för en hållbar framtid är essentiellt och med hjälp av en engagerad guldsmed blir det lite lättare att navigera.

/guldsmed Sarah M Tell

Jag är medlem i Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening och Smycken & Klockor Branschorganisation.

Eco Design består av mig, Sarah Mineur Tell som driver DF Studio Åhus på Köpmannagatan 33 i Åhus sedan juli månad 2020.  Arbetet som guldsmed började i mitten av 90-talet efter avslutad utbildning i Falköping, där jag blev kvar i några år hos 'Tre Guldsmeder' som anställd guldsmed. Jag höll även i kvällskurser i "hobbysmycketillverkning". En väldigt lärorik och rolig tid! Från år 2001 blev det eget företag på Berggrenska Gården i Gävle och hösten 2014 landade mina norrländska fötter i Skånes böljande landskap. Parallellt med företagandet tog jag examen i socialantropologi med min bachelor "Etiskt guld" . Jag köpte hus, gifte mig, öppnade en studio i vackra Åhus och här blev jag kvar! ^_^ 

Vigselringar & förlovningsringar

Jag tillverkar allt för hand i återvunna ädelmetaller och med sk etiskt utvunna stenar. Det som finns i sortimentet är min egen tillverkning och det mesta görs på beställning, vilket betyder att urvalet i studion består av attrapper och ett par unika kollektioner av mina smycken i guld, silver och platina för direktförsäljning.

År 1995 påbörjade jag en yrkesutbildning inom guldsmide och har sedan dess arbetat i guldsmedsbranschen som egen företagare samt anställd hos några olika företag. Sedan 2005 har jag drivit eget och har fokus på unika smycken, vigselringar och förlovningsringar, brudkronor, frieri-ringar samt morgongåvor och övriga bröllopssmycken. Se exempel här i webshopen och inspirationsgalleriet på mina guldsmycken,  platinasmycken samt silversmycken. År 2014 påbörjades min akademiska bana parallellt med företagandet och studerade mänskliga rättigheter, humanekologi och antropologi. Jag har engagerat mig i lite djupare i detta och mitt kandidatarbete i socialantropologi handlar därav om guld och dess miljömässiga och moraliska aspekter: "Etiskt guld - en antropologisk studie om hur moral och identitet kan vara komponenter av en metall”. Jag examinerades som socialantropolog vid Lunds universitet i januari 2018.

Etik & hållbarhet

Hållbarhet, transparens och etiska aspekter är essentiella för mig i skapandet. Jag arbetar enbart med äkta ädelstenar och pärlor samt återvunnen ädelmetall. För att kunna garantera att arbetet håller rakt igenom ska alla involverade i processen ha fått rätt betalt. Det betyder alla ifrån gruvarbetare, stenslipare, mindre leverantörer och producenter m fl. Det är en av orsakerna till varför jag jobbar med småskalig tillverkning och spårbara ädelstenar och pärlor i så stor utsträckning som det är möjligt. Det finns mycket som går att förbättra när det kommer till villkoren för arbetare inom guld- och ädelstensindustrin, detta anser jag vara vårt ansvar att uppfylla. Smyckena blir hållbara för både människan och för planeten vi bor på, låt oss tillsammans vårda detta i den utsträckning vi kan. Är du mer intresserad rekommenderar jag att du läser mitt arbete om guld som finns länkat här ovan, samt kollar in min ena leverantör av madagaskarsafirers hemsida wennicklefevre.com 

Kika gärna in på mitt instagram och facebook för en djupare daglig inblick i hur jag jobbar. 

Smyckeskollektioner & andra smycken

Kollektionen Geekonista som finns på Etsy är mitt ’nörderi’ och består framförallt av silversmycken med design inspirerad av science fiction och populärkultur. Tidigare har GeekyGoldsmith på instagram blivit en plattform främst för Geekonista men nu framförallt för mina andra handgjorda smycken. LovePawsSweden är min tredje gren i verksamheten. Denna bottnar i ett välgörenhetsprojekt för hemlösa katter i Sverige och påbörjades 2010. Den arbetas på i mindre utsträckning än de övriga två. Läs mer under produktkategorin genom att klicka på namnet.

/Guldsmed Sarah M Tell


 

Klicka på respektive logo för att besöka Smycken & Klockor Branschorganisation & Sveriges Guldsmedsmästares Riksförenings hemsidor.