• Betala tryggt med Klarna eller Swish
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Svenska smycken / Egen verkstad / Miljöfokus

"Jag har köpt en diamant på nätet, kan jag använda den i smycket"?

|16/04, 2023

"Jag har köpt en diamant på nätet, kan jag använda den i smycket"?

Ofta är detta inte något som är önskvärt idag, det finns ett flertal aspekter angående varför.

I min egen design använder jag bara spårbara ädelstenar för att undvika konfliktstenar såsom blodsdiamanter och också för att vara säker på att kvaliteten håller en hög standard. Diamanter och ädelstenar som köps av privatpersoner online, är mycket svåra att kontrollera var de kommer ifrån samt hur kvaliteten egentligen är, och du kan aldrig vara 100% säker på att inga barn eller vuxna människor skadats/dött under processen från gruva till handel eller som det även kallas "from mine to market". Om du vill använda egna medtagna stenar står du själv för riskerna att stenen t ex inte håller vid infattning eller dylikt. Varken fattaren eller guldsmeden lämnar garantier på sådana arbeten vilket betyder att du inte får någon ersättning om olyckan är framme. Det kan även uppstå problem längre fram såsom t ex skador etc om stenen visar sig vara glasfylld, behandlad eller annat, vilket är relativt vanligt förekommande idag. Falska certifikat är heller inte ovanligt. 

 Jag har tidigare arbetat med kunder som har köpt diamanter själva och alltför ofta blir en besviken över stenen då den inte stämt överens med beskrivningen och kvaliteten varit dålig. Ibland för dåliga att arbeta med alls. Framförallt är nivån av transparens näst intill omöjlig att garantera när stenen är köpt på nätet. Omkring 30 % av diamanter i handeln kommer dessutom från Alrosa (Ryssland) och detta är med dagens läge inte alltid önskvärt att arbeta med.

Något annat som blivit mer vanligt idag är förfrågningar om labbodlade diamanter eller sk syntetiska diamanter. De marknadsförs även som eco-friendly eller conflict-free diamonds. Dessa är fortfarande ganska nya på marknaden (historiskt sett, just i smycken) och de forskningsrapporter som finns talar emot att detta ska anses som något positivt ur ett hållbarhetsperspektiv. Livslängden blir även kortare på dessa stenar och de har heller inget andrahandsvärde, vilket äkta stenar alltid har. Som grädde på moset så släpper detta sätt att framställa artificiella diamanter på ut ca 69% mer koldioxid, vilket innebär att trycket på miljön blir mycket hårdare än om du väljer en naturlig sten med kontrollerad och transparent bakgrund. En annan aspekt som är ännu viktigare, är att människorna som jobbar inom denna industri har en genomsnittlig lön som är lägre än arbetare i sk hållbar och naturlig diamantindustri (SGR – Sveriges Gemmologiska Riksförening, Only Natural Diamonds) fd DPA.

Tillbaka till Frågor & Svar - FAQ