• Betala tryggt med Klarna eller Swish
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Svenska smycken / Egen verkstad / Miljöfokus

"Varför är dina smycken så dyra?"

|16/04, 2023

Hantverk ska kosta! 

Jag brukar säga att om ett handgjort kvalitetssmycke verkar dyrt, bör du förmodligen fråga varför är det du jämför med så billigt? Har alla människor involverade i tillverkningskedjan behandlats bra och fått rätt betalt för sitt arbete? Är det av en god kvalitét? Har det tagits hänsyn till miljön under framställningen? Sannolikt är det inte så. 

Att göra sk ”etiska smycken”, tar en hel del tid och ansträngning. En behöver tänka på att det tar tid att skapa och att göra allt för hand, steg för steg. Det kan även ta många mail och telefonsamtal till leverantörer att hitta rätt sten, rätt slipning, nyans etc. Det som ingår i processen såsom t ex material, verktyg, samarbetspartners, och så vidare, håller hög kvalitet som även det påverkar slutpriset. Även löpande kostnader såsom hyra, förbrukningsmaterial etc måste täckas in och även lön. När alla människor som deltar i produktionskedjan får sin rätta andel, kan priset vara högre än det du jämför med. 

De flesta guldsmeder i Sverige jobbar i nära samarbete med juvelsfattare, gemmologer, handgravörer, stenslipare och ibland även silversmeder. Läs gärna mer här på GR:s hemsida där vi samlat massa bra och läsvärd info. Jag gör de flesta smycken helt för hand från grunden med etiskt utvunna ädelstenar och pärlor, i den utsträckning det är möjligt. Därför blir kvaliteten en annan jämfört med t ex massproducerade smycken, som helt eller delvis är tillverkade i fabrik, maskingjort eller 3d-printat och gjutet . 

Det förekommer även att produktion av smycken innefattar vuxna människor och barn som arbetar under slavlika förhållanden, vilket är rent förkastligt. Dessa produkter går med andra ord inte att jämföra. Processer kring smycken och ädelstenar kan skilja sig mycket och priset ligger inte alltid inom samma spann.

Tillbaka till Frågor & Svar - FAQ